Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Esas olan üyedir. Reklamdan yüzü görülmeyen forumlardan olmayacağız ve üyelerimizin hakkını yedirmeyeceğiz.

Bilgilendirme Tenis Nasıl Oynanır | Tenis Kuralları Nelerdir?

F Çevrimdışı

forummisli3

Kayıtlı Üye
16 Ara 2022
136
1673693195190.png


Tenis Nasıl Oynanır | Tenis Kuralları Nelerdir?
Tarihi, Orta Çağ Fransa’sında elle oynanan bir oyuna dayansa da tenis; günümüzdekine en yakın şekliyle ilk olarak İngiltere’de oynanmaya başlanmıştır. Olimpik sporlar arasında yer alır ve her ülkeden sporcu ve takipçiye sahiptir. Ünlü tenis sporcuları maç esnasında sergiledikleri hırs ve galibiyet adına gösterdikleri çabalarla sık sık gündeme gelir. Sporcuların özellikle topu karşılarken çıkardıkları sesler, topları karşılarken gösterdikleri insanüstü performans ve uzun saatler sürmüş olsa da ne zaman biteceği belli olmayan maçlarda bile mücadeleye aynı istekle devam etmeleri seyircilerin her zaman ilgisini çeker. Sınırlarını zorlayarak en çetin maçlara dahi dayanan tenisçiler adeta bir insanın isteyince her şeyi başarabileceğinin kanıtıdır.



Tenis Nasıl Oynanır?
Tenis, karşılıklı iki kişi ya da ikişer kişiden oluşan takımlarla, dikdörtgen düz bir kortta oynanır. Oyuncular, ellerindeki tenis raketi ile topa vurarak topu sahanın ortasındaki filenin üzerinden rakip takımın kortuna geçirmeyi amaçlarlar. Top ikiden fazla sekerse sayı, topa vuran tarafa yazılır. Eğer top dışarıya düşerse sayı, topu karşılaması gereken tarafa yazılır. Topun fileye çarparak aynı tarafın içine düşmesi de karşı tarafa sayı olarak yazılır. Servis kullanırken top filenin üstüne çarparak karşıya geçerse servis tekrarlanır ancak oyun esnasında top filenin üstüne çarpıp karşı sahaya düşerse oyun devam eder.

Tenis kortları açık ve kapalı olmak üzere 2 ana kategoriye ayrılır. Zeminin yapısına göre de toprak, çim ve sert zemin olarak 3’e ayrılır. Her kort için yapılan antrenmanlar, kullanılan ayakkabılar farklılık gösterir ve her kort için ayrı müsabakalar düzenlenir.


Tenis maçları 3 setlik veya 5 setlik olarak oynanmaktadır. 3 setlik maçlarda 2 set alan, 5 saatlik maçlarda ise 3 set alan oyuncu maçı kazanır. 1 set almak için 6 oyun oynanır. Oyunlar puan olarak 0-0 olarak başlar ve her sayıda sporcular sırasıyla 15-30-40 puanlarına ulaşarak devam eder. Eğer maç 40-40 olursa sayı alan taraf oyunu almış sayılmaz, avantaj elde etmiş sayılır. Avantajın üzerine bir sayı daha alan taraf oyunu alır. Oyunlarda durum 5-5 olmuşsa set uzatmaya gider. Taraflardan birisi farkı ikiye çıkarana kadar set devam eder. Bu gibi kurallar, tenis maçlarının kıran kıran geçmesini, oyuncuların da kendilerini zorlayarak galibiyeti isteklerini göstermelerini sağlar.

Tenis Kuralları Nelerdir?
· Teniste oyun, sporculardan bir tanesinin servis atmasıyla başlar. Servis, ilk olarak sahanın orta çizgisinin sağındaki bölge hiza alınarak sahanın dışından yapılır. Servisi karşılayan kişi de çapraz bölgede durur. Servis kullanan kişi, çapraz bölgeye atmak zorundadır. Bu bölgeleri belirleyen çizgiler, sahanın dış çizgisi değil, iç kısımdaki çizilerdir. Servis kullanan kişinin iki hakkı vardır. Topun fileye herhangi bir şekilde değmemesi ve bulunduğu bölgenin çaprazına atabiliyor olması gerekmektedir. Aksi takdirde “çift hata” yaparak puan kaybeder.

· Temel kural, topun file üzerinden ya da yanında geçerek rakip sahaya atabilmektir. Rakip topa yetişemez ve top iki kez sekerse, top tenis raketi ile iki kez temas ederse ya da rakibin vücuduna temas ederse, rakip topu dışarı atarsa veya vurduğunda fileye takılırsa sayı kazanılır.

· Oyuncular her sette bir, üç ve takip eden tek sayılı oyunlarda saha değiştirir. Set sonunda oynanan oyun sayısının toplamı çift sayı ise bir sonraki setin ilk oyunundan sonra saha değiştirilir.

· Top yere sektikten sonra çevrede bulunan bir daimi eşyaya (ağ, direkler, tekler sopaları, ip veya metal kablo,şerit veya bant dışında) çarparsa topa vuran oyuncu; eğer top, yere değmeden önce herhangi bir daimi eşyaya çarparsa topu karşılaması gereken oyuncu sayı alır.

· Top, düşmesi gereken sahaya değer, fakat vuruş tekniğinden dolayı yere sektikten sonra topa vuran kişinin sahasına file üzerinden geri gelirse sayı, top son olarak kendi sahasına düşmüş olsa da topa vuran kişiye yazılır.

· Toplar, her vuruşta biraz hasar gördüğünden belli bir oyun sonrasında değiştirilir.

· Tenis sporu, çoğu insanın izlerken kolay zannettiği ama en çok enerji harcanan, kondisyon ve hırs gerektiren spor dallarından bir tanesidir. Tenis sporcuları saatlerini her gün tenis kortunda antrenman yapıp tekniklerini geliştirerek ya da spor salonlarında vücut gelişimi için gerekli olan antrenmanları yaparak geçirir ve hedeflerine ulaşmak için hem saha içinde hem de saha dışında sınırlarını zorlar.

Siz de tenis sporuna ilgiliyseniz öncelikle zorlukların üstesinden gelecek motivasyonu yakalamanız gerekir. Ancak bütün sporcuların yaptığı gibi siz de tenis oynarken doktor kontrolünde hareket etmeyi ve bir uzmana danışmayı unutmayın.​
 
Üst